Op beleid, management en bestuurlijk niveau vindt regionaal overleg plaats over de decentralisatie, uitvoering en de toekomstige ontwikkelingen in de Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen (MOBW). Dit gebeurt met Amstelland-gemeenten onderling en ook samen met Centrumgemeente Amsterdam.
De Wet woonplaatsbeginsel BW (Beschermd Wonen), op basis waarvan de herverdeling van MOBW middelen zou plaatsvinden en de regiogemeenten eigen middelen zouden krijgen in 2025 voor de uitvoering van Begeleid Thuis, zowel met als zonder wooncomponent, is begin 2024 controversieel verklaard. Deze status blijft voorlopig van kracht waardoor er in 2025 geen herverdeling van middelen plaatsvindt en onder andere de gemeente Ouder-Amstel geen eigen middelen krijgt. Dit betekent dat Amsterdam als centrumgemeente de middelen voor MOBW direct blijft ontvangen en de samenwerking met Amsterdam op dezelfde wijze wordt voortgezet.
In het tweede kwartaal 2024 is met de implementatie van Begeleid Thuis zonder wooncomponent gestart (eerder dan de geplande 1 juli). Op proces niveau zal in 2024 voor een groot deel van de toegang tot Begeleid Thuis zonder wooncomponent in alle vijf de Amstelland gemeenten gerealiseerd zijn. In 2025 wordt ook Begeleiding Thuis met wooncomponent wordt geïmplementeerd.
Met de aanbieders die de begeleiding verzorgen voor de cliënten die vallen onder Begeleid Thuis met en zonder wooncomponent gaat de samenwerking nog niet zoals gewenst. Dit heeft te maken met een onderliggend financieringsvraagstuk tussen de aanbieders en de gemeente Amsterdam. Gemeente Amsterdam werkt hieraan. Wanneer het financieringsvraagstuk is opgelost, is de verwachting dat er verder geen blokkades zijn voor een goede samenwerking met de aanbieders. In 2025 en daarna zal financiering van Begeleid Thuis, en MOBW in beredere zin, een terugkerend onderwerp zijn. Hierbij werkt onder andere de gemeente Ouder-Amstel nauw samen met Amsterdam om de belangen van de Amstelland gemeenten te borgen.
In 2025 en daarna wordt het Regioplan Een Nieuwe Start in Amstelland verder uitgewerkt onder andere op de thema's: vroegsignalering en vroeginterventie, ondersteuning op maat en duurzaam maatschappelijk herstel om dakloosheid en terugval te voorkomen met als doel hier een goede aanpak voor te realiseren.
Vanaf eind 2019 voeren wij samen met de overige Amstelland-gemeenten de aanpak economisch dak- en thuislozen burgers uit. Hieronder valt onder andere het project 'Onder de Pannen' welke in 2024 is geïmplementeerd in de gemeente Ouder-Amstel. In het derde kwartaal van 2024 wordt het project geevalueerd en wordt bepaald of het nog wordt voortgezet in 2025.
De financiering voor economisch daklozen loopt af in 2026. Het is op dit moment onduidelijk of het Rijk opnieuw financiering geeft voor deze doelgroep. Wanneer er meer duidelijkheid is komt de gemeente Ouder-Amstel mogelijk voor de keuze te staan om te stoppen met de aanpak of deze voort te zetten uit eigen middelen. Echter, gezien dat het Rijk financiering heeft vrijgemaakt voor de ETHOS-telling (tellen en categoriseren van thuis- en daklozen en verborgen thuislozen die verblijven bij bekenden, tijdelijk (onder)huren of op bijvoorbeeld vakantieparken), wordt verwacht dat er meer dak- en thuislozen zijn dan tot nu toe aangenomen en dat hier financiering voor vrij wordt gemaakt. Er wordt ook verwacht dat er meer doelgroepen geoormerkt worden als dak- en thuisloos.
Met het oog op het bovenstaande zal in 2025 en de jaren daarna de gemeente Ouder-Amstel verdere afspraken maken met de overige Amstelland-gemeenten en Amsterdam omtrent de woonvoorziening Wenckebachweg.
-Zie vervolg-