Algemeen
Deze paragraaf informeert de gemeenteraad over het treasurybeleid en het risicobeheer van de financieringsportefeuille. De treasuryfunctie ondersteunt de uitvoering van de programma’s. Daarbij moeten de kaders in acht worden genomen die zijn geregeld in de wet Financiering Decentrale Overheden (Fido) en de lokale vastlegging in het Treasurystatuut 2023. Het beleid geeft inzicht in de rentelasten, het renteresultaat, de wijze waarop rente aan investeringen, grondexploitaties en taakvelden wordt toegerekend en de financieringsbehoefte.
De Wet Fido
Het belangrijkste uitgangspunt van deze wet is het beheersen van de (mogelijk) uit de treasuryfunctie voortvloeiende risico’s. Door middel van het stellen van eisen aan de kasgeldlimiet en de renterisiconorm worden de renterisico’s van zowel de korte als de langeschuld door de wet begrensd. Ook verplicht de wet gemeenten twee treasury instrumenten te hanteren:
Het door de gemeenteraad vaststellen van een treasurystatuut;
Het in de gemeentebegroting en –rekening opnemen van een financieringsparagraaf;
Interne ontwikkelingen
Financieringsbehoefte
Uitgangspunt voor het treasurybeleid van de gemeente Ouder-Amstel is een treasurybeheer waarbij zoveel mogelijk wordt gefinancierd met eigen vermogen. Zodra de liquide middelen onvoldoende aanwezig zijn moeten er kasgeldleningen (lening met korte termijn) aangetrokken worden en wordt er beoordeeld of we moeten overstappen op leningen met een langere termijn.
In 2023 hebben we voor het eerst een langlopende lening afgesloten, van € 10 miljoen en dat conform het Treasurystatuut 2023. In 2026, 2027 en in 2028 verwachten we dat er mede door investeringen in scholen, een extra financieringsbehoefte ontstaat van 10 miljoen, 21 miljoen en 14,5 miljoen waarin we met het afsluiten van nieuwe langlopende leningen kunnen voorzien. De hiermee samenhangende financieringslasten zijn opgenomen in de begroting waarbij we gerekend hebben met een rentepercentage van 3%.
Externe ontwikkelingen
Renteontwikkeling
De rentetarieven zijn de afgelopen periode toegenomen. Voor de begroting zijn we uitgegaan van een rentepercentage op langlopende leningen van 3% welke afdoende is voor het kunnen afsluiten van langlopende leningen. De feitelijke rentetarieven zijn afhankelijk van gekozen looptijd, gestelde zekerheden maar ook van de conjunctuur ten tijde van het afsluiten van de leningen.