Adequate en betaalbare jeugdhulp is beschikbaar voor jeugdigen die dat nodig hebben |
Adequate en betaalbare jeugdhulp is beschikbaar voor jeugdigen die dat nodig hebben. 2025 staat in het teken van verdere doorontwikkeling van het jeugdhulpstelsel voor de specialistische jeugdhulp. Er is nauwe samenwerking met de zorgaanbieders om in partnerschap te werken aan een duurzaam jeugdhulpstelsel, zodat jeugdigen de best passende hulp krijgen. We hebben zicht op ontwikkelingen, trends en kosten in de gemeente dankzij het Dashboard Jeugdhulp. We bewaken de beschikbaarheid van jeugdhulp door overleg tussen uitvoering, verwijzers, zorgaanbieders en beleid, en door monitoring van ontwikkelingen, cijfers en kosten. We continueren en ontwikkelen de samenwerking met de huisartsen en de praktijkondersteuner Geestelijke GezondheidsZorg Jeugd, met als doel om hulp tijdig, integraal en dichtbij in te zetten. In 2025 gaan we verder met de uitwerking van de Hervormingsagenda jeugd, in samenwerking met de anderen gemeenten uit onze jeugdhulpregio. De aankomende jaren gaan we aan de slag met de implementatie van de instrumenten uit de Hervormingsagenda. Zoals de reikwijdte van de Jeugdwet, vermindering van administratieve lasten en doorontwikkeling van de wijkteamfunctie. We gaan aan de slag met de ontwikkeling naar het gebiedsgericht samenwerken. De kern van gebiedsgericht samenwerken is een betere samenwerking tussen de uitvoerende partijen die betrokken zijn bij de ondersteuning van een bepaald gezin en om de ondersteuning zo nabij mogelijk uit te voeren. Waar mogelijk voorkomen we het ontstaan van wachtlijsten.
|
De geboden jeugdhulp heeft het gevraagde resultaat |
Het gezin staat centraal en dit is leidend bij het opstellen van zorgplannen. Om tot het gewenste resultaat te komen is en blijft overleg met het kind en gezin over de hulpvraag en behoeften. De gemeente monitort de voortgang van de zorg door contact met de ouders/jeugdige en betrokken zorgaanbieders. Er is nauwe samenwerking tussen gemeente en de aanbieders van de hoog specialistische jeugdhulp Amsterdam-DUO. Er wordt gezamenlijk geëvalueerd en in partnerschap gewerkt aan een duurzaam en houdbaar jeugdhulpstelsel waarin jeugdigen de hulp krijgen die zij nodig hebben.
|
Jeugdhulp blijft betaalbaar |
In het jeugdhulpstelsel Amsterdam-DUO financieren we de hoogspecialistische jeugdhulp met een vooraf vastgestelde lumpsum. De lumpsum bestaat uit afspraken over aantallen cliënten en een bedrag. Er is dus vooraf een duidelijk kader afgegeven aan de zorgaanbieders. Dat draagt bij aan de grip op (kosten-)ontwikkelingen. In 2025 continueren we inzicht op zorgvormen, trends en uitgaven middels het Dashboard Jeugdhulp. Dit draagt bij aan meer grip en sturing. We ontwikkelen het jeugdhulpstelsel Amsterdam-DUO verder, nog steeds met als doel het bieden van effectieve zorg in een financieel houdbaar stelsel. In samenwerking met regio gemeenten en aanbieders wordt gewerkt aan een verbeterde inrichting van het jeugdhulpstelsel vanaf 2027. Integraal werken staat centraal. Er wordt steeds meer samengewerkt met aanpalende domeinen zoals het onderwijs. Het project ‘Kostenbeheersing in de jeugdhulp’ heeft geleid tot een aantal beheersmaatregelen. In 2025 wordt concreet gewerkt aan de beheersmaatregelen, bijvoorbeeld middels meer collectief aanbod, nauwere samenwerking met aanbieders van de enkelvoudige specialistische jeugdhulp, meer verbinding tussen jeugdhulp en onderwijs, en de ontwikkelingen van stevige lokale teams. In het kader van de Hervormingsagenda jeugd wordt gewerkt aan de ontwikkeling van stevige lokale teams. Hierdoor kan meer preventieve hulp lokaal geboden worden ter voorkoming van ernstigere problematiek.
|
Belangen van Ouder-Amstel bewaken in het regionale samenwerkingsverband |
In lijn met de Hervormingsagenda Jeugd participeert Ouder-Amstel actief in regionale en bovenregionale activiteiten. Ouder-Amstel participeert en beslist mee in de regionale samenwerkingsstructuur Amsterdam-DUO.
|
Jongerenwerk: Stimuleren en faciliteren dat jongeren elkaar ontmoeten, vergroten van maatschappelijke betrokkenheid van jongeren en versterken van verbindingen tussen netwerkpartners |
Verder uitbouwen van de doorgaande lijn tussen jeugd- en jongerenwerk, zodat jongeren beter in beeld zijn als zij naar het voortgezet onderwijs gaan. Wekelijkse inloop in het Dorpshuis Duivendrecht continueren voor jongeren 13+ en voor groep 8 in het kader van de doorgaande lijn. Jongeren betrekken bij de gemeente en de beleidsontwikkeling. Bieden van onderteuning om afglijden naar criminaliteit te voorkomen. Vergroten van weerbaarheid onder jongeren.
|