Wat willen we bereiken en wat gaan we ervoor doen?

Speerpunt: Een veilige woon-, werk- en leefomgeving

Doelstellingen/Acties

Jeugdveiligheid: Overlast van jongeren voor de omgeving beperken en waar nodig
zorg zo vroeg mogelijk inzetten

  • Periodiek jeugdoverleg met politie, handhaving, jongerenwerk, leerplichtambtenaar, Top 600 en Veilig Alternatief regisseur en gemeente over in te zetten acties bij overlast of zorgvragen;

  • De verbindingsfunctionaris/Top 600 en Veilig Alternatief regisseur, tevens casus regisseur in het sociaal team, betrekken bij actuele casuïstiek.

  • Inzet behoud van de Jongeren ontmoetingslocatie (JOL) 'Level Up' in Ouderkerk aan de Amstel en het zoeken naar een locatie in Duivendrecht.

  • Continueren van community building programma Triple ThreaT door het jongerenwerk met zaalvoetbal in Duivendrecht.

  • In de nieuw te ontwikkelen gebieden in Amsterdam-Duivendrecht (Werkstad OverAmstel en De Nieuwe Kern) pro actief onderzoeken hoe de veiligheid geborgd kan worden.

  • Realiseren van (een) extra Jongerenontmoetingsplaats(en) in Ouderkerk aan de Amstel.

Creëren van een veilige woon- en werkomgeving.

Uitvoering van het Lokaal meerjarenbeleidsplan veiligheid 2023-2026 en het Uitvoeringsjaarplan 2024-2025 met aandacht voor:

  • Zorg voor veilige buurt: communicatie over veiligheid, bemiddeling door Beterburen bij burenconflicten, faciliteren WhatsAppgroepen, maatregelen jeugdoverlast, continueren Keurmerk Veilig Ondernemen-winkelgebieden, bijdragen aan evenement veiligheid, tegen gaan van delicten met veel impact zoals woninginbraken en straatroven.

  • Ondermijning: opstellen plan van aanpak woonfraude, informatiepositie versterken, realiseren van een lokaal ondermijningsoverleg, actualiseren convenant Doorzon om uitwisselen gegevens mogelijk te maken, datagestuurd werken woonfraude, vergroten van bewustwording bij medewerkers, ondernemers en inwoners, casus aanpak ondermijning, gebiedsgerichte aanpak, aanpak zorgfraude, preventieve projecten (buitengebied Ouderkerk aan de Amstel), uitvoering beleid Bibob gericht op horeca en omgevingsvergunningen, aansluiting bij de regionale aanpak, deelname aan project Weerbare overheid van provincie, opstellen gezamenlijk ondermijningsbeeld Amstelland-gemeenten en versterken van bestuurlijke instrumenten.

  • Veiligheid en zorg: aansluiting bij de programma's van het regionale Actiecentrum Veiligheid en Zorg, tegengaan radicalisering, extremisme en soevereinen door bewustwording medewerkers en vergroten expertise, zorgcoördinatie mensenhandel, begeleiden Top 600/400, Detentie en Terugkeer, aanpak in zorg en signalenoverleg van complexe casuïstiek personen met onbegrepen gedrag met component overlast/dreigingen en proces tijdelijke huisverboden.

  • Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit: voorlichtingsbijeenkomsten voor senioren, communicatie, en bewonersbrieven. Regionaal samenwerken.

  • Discriminatie: in relatie tot Wet goed verhuurderschap en voorlichting over meldpunt.

  • Gebiedsontwikkeling: adviseren over veiligheidsaspecten maatschappelijke voorzieningen zoals Smart Mobility Hub (winterkoude opvang), afstemmen inzet handhaving met Amsterdam, woningbouw voor starters en statushouders en veiligheidsafspraken verblijf minderjarige vluchtelingen bij Levvel.

Brandweerhuisvesting

  • In april 2024 is de sloop van de oude brandweerkazerne Duivendrecht voltooid en is de nieuwbouw gestart. Dit duurt naar verwachting tot begin 2025. De werkzaamheden zijn voortvarend opgepakt en verlopen tot op heden volgens plan. Met betrekking tot de kosten van de bouwwerkzaamheden heeft de gemeenteraad in februari 2024 een aanvullende bijdrage toegekend om de gestegen bouwkosten in 2022 en 2023 te dekken.

  • Wegens een actualisatie van het rentepercentage en het verkorten van de afschrijvingstermijn zijn er extra structurele lasten, die begin 2025 duidelijk zullen zijn en dan meegenomen worden in de eerste Burap.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf