Openbaarheid

Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid (Woo) in werking getreden. Deze wet vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). In artikel 3.5 van de Woo staat dat overheidsorganisaties in hun begroting moeten uitleggen hoe ze de wet gaan uitvoeren. In het jaarverslag moeten we rapporteren over de uitvoering van de wet en hoe dit aansluit bij de eerder gemaakte plannen.

In deze paragraaf beschrijven we wat we in 2025 gaan doen om de Woo uit te voeren. We richten ons daarbij op drie hoofdonderdelen van de wet:

  • Actieve openbaarmaking

  • Passieve openbaarmaking

  • Verbetering van de informatiehuishouding

Actieve openbaarmaking
De Woo noemt elf soorten informatie die we tussen mei 2022 en mei 2027 stap voor stap actief openbaar moeten maken. Het Rijk bepaalt in fasen wanneer welke informatie openbaar moet worden gemaakt. In mei 2024 hebben we de landelijke planning van de VNG ontvangen.

We volgen de landelijke planning, wat betekent:

  • In 2024 publiceren we de informatiecategorieën uit KB1 die voor de gemeente gelden, zoals informatie over de organisatie en contactgegevens.

  • In 2025 publiceren we de informatiecategorieën uit KB2, die ook voor de gemeente gelden.

  • We gaan ons aansluiten op de Woo-Verwijsindex.

  • We gaan ons aansluiten op een Woo-publicatieplatform.

Passieve openbaarmaking
Naast het actief openbaar maken, kan iedereen om bepaalde informatie vragen (op verzoek). De Woo gaat ervan uit dat informatie zoveel mogelijk openbaar moet zijn, tenzij er een goede reden is om dat niet te doen. Een verzoek kan alleen worden afgewezen als er sprake is van een beschermd belang.

Voor passieve openbaarmaking in 2025 betekent dit:

  • We maken in het eerste kwartaal van 2025 het werkproces voor passieve openbaarmaking helemaal af, inclusief het publiceren van informatie. Daarna dragen we het project over aan de beheerorganisatie.

  • We ronden in het eerste kwartaal van 2025 ook de ontwikkeling van een programma af om informatie te anonimiseren.

  • In het eerst kwartaal van 2025 maken we een managementdashboard af, dat ook wordt overgedragen aan de beheerorganisatie.

Verbetering van de informatiehuishouding
Een belangrijk doel van de Woo is dat de informatie binnen de overheid goed op orde is. Binnen Duo+ werken we aan de verbetering van de informatiehuishouding via een speciaal programma. In 2023 is het programmateam opgericht en zijn de eerste stappen gezet. Begin 2024 is het programma beoordeeld en is besloten een nieuwe programmamanager aan te stellen. Deze is in augustus 2024 gestart.

Momenteel zijn de projecten Zaakgericht Werken, Wet open overheid, en Wet modernisering elektronisch bestuur onderdeel van het programma. We stellen een plan op voor de projecten die onder het programma vallen. Dit plan wordt in het vierde kwartaal van 2024 gemaakt, zodat we op 1 januari 2025 kunnen starten met de uitvoering.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf