Wat willen we bereiken en wat gaan we ervoor doen?

Om de effectiviteit en transparantie van het gemeentelijk beleid te waarborgen, heeft de gemeente Ouder-Amstel op 29 juni 2023 de Rekenkamer ingesteld volgens het directeursmodel. Deze rekenkamer voert onafhankelijk onderzoek uit naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van ons beleid. Momenteel is de rekenkamer bezig met een onderzoek naar inwonersparticipatie. Ter versterking van de communicatie is er een klankbordgroep opgericht met drie (burger)raadsleden, waarbij de secretaris van de rekenkamer een cruciale rol speelt in de coördinatie en feedback.

Daarnaast gaan we de participatieaanpak verder professionaliseren. Dit omvat het ontwikkelen van een gestructureerde benadering, ondersteunende middelen en gerichte training voor onze medewerkers, zodat participatie effectiever wordt en beter aansluit bij de behoeften van onze inwoners. We richten ons op het monitoren en evalueren van participatieprocessen om continue verbetering te waarborgen en bieden ondersteuning bij maatschappelijke initiatieven en het faciliteren van het uitdaagrecht. Door actief betrokken te zijn bij burgerparticipatie willen we samen met onze inwoners bouwen aan een betrokken en leefbare gemeenschap.

Speerpunt: Gemeenteraad / Rekenkamer

Doelstellingen/Acties

Gemeenteraad

  • Versterken van Toezicht en Evaluatiecapaciteiten: Door de instelling van een rekenkamer volgens het directeursmodel wil de gemeente Ouder-Amstel haar capaciteit om het gemeentelijke beleid te evalueren en te controleren versterken. Dit model zorgt voor onafhankelijk onderzoek naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het beleid.

  • Actualisatie en Versterking van de Verordening: De herziening en herbevestiging van de rekenkamerverordening, evenals de verhoging van het budget van € 15.000 naar € 20.000, zijn gericht op het verbeteren van de middelen en mogelijkheden voor het uitvoeren van onafhankelijk onderzoek en evaluatie.

  • Onderzoek naar Inwonersparticipatie: Het eerste onderzoek van de rekenkamer richt zich op het evalueren van de inwonersparticipatie binnen de gemeente. Het doel is om te beoordelen hoe effectief en betrokken de participatie-inspanningen van de gemeente zijn.

  • Betrekken van Belanghebbenden: De oprichting van een klankbordgroep bestaande uit drie (burger)raadsleden, met de secretaris van de rekenkamer als secretaris, heeft als doel om feedback en inzichten te verkrijgen die het onderzoek naar inwonersparticipatie verder kunnen versterken en verrijken.

Speerpunt: Het stimuleren van participatie

Doelstellingen/Acties

Verbeteren van Communicatie en Participatie

  • Effectieve implementatie van Communicatiebeleid: het plan is een leidraad voor de uitvoering van ons communicatiebeleid. We streven ernaar de kaders uit het communicatiebeleidsplan op een effectieve manier te integreren in onze organisatie en werkwijze, waarbij persoonlijk contact, laagdrempeligheid, deskundigheid en duidelijkheid centraal staan.

  • Op maat gemaakte Communicatie- en Participatiestrategieën: voor zoveel mogelijk projecten ontwikkelen we een communicatie- en participatiestrategie die specifiek is afgestemd op de wensen en behoeften van onze inwoners. Deze strategieën worden opgesteld volgens de richtlijnen en processen die zijn vastgelegd in het Communicatie en Participatie Uitvoeringsplan, dat in augustus 2023 door het college is goedgekeurd.

  • Versterking van betrokkenheid en samenwerking: door deze doelstellingen na te streven, willen we de betrokkenheid en samenwerking met onze inwoners versterken. We streven ernaar dat zij actief kunnen deelnemen aan de besluitvorming en uitvoering van gemeentelijke projecten, waardoor hun input direct bijdraagt aan de kwaliteit en effectiviteit van ons beleid.

  • Professionaliseringsaanpak: we streven ernaar om onze participatieaanpak naar een hoger niveau te tillen door een gestructureerde benadering te ontwikkelen. Dit omvat de creatie van een ondersteunende middelen en het aanbieden van gerichte training aan onze medewerkers. Door deze professionaliseringsstappen willen we ervoor zorgen dat participatie niet alleen meer gestructureerd, maar ook beter afgestemd is op de behoeften en verwachtingen van onze inwoners. Dit draagt bij aan een meer effectieve en impactvolle participatie in gemeentelijke processen.

  • Monitoring en evaluatie: Om continu te kunnen verbeteren, richten we ons op het systematisch monitoren en evalueren van participatieprocessen. Dit houdt in dat we regelmatig beoordelen hoe participatie wordt toegepast binnen de gemeente, het identificeren van best ervaringen, en het vaststellen van gebieden waar verbetering nodig is. Door deze evaluaties kunnen we gerichte aanpassingen maken en de kwaliteit van de participatieprocessen voortdurend verbeteren.

  • Ondersteuning en uitvoering: We zetten ons in voor de effectieve uitvoering van de participatieverordening door het bieden van ondersteuning aan maatschappelijke initiatieven en het faciliteren van het uitdaagrecht. Dit betekent dat we actief betrokken zijn bij het ondersteunen van initiatieven die vanuit de gemeenschap komen en het bevorderen van burgerparticipatie op relevante gebieden. We streven ernaar een open en toegankelijke omgeving te creëren waar inwoners worden aangemoedigd om deel te nemen aan en bij te dragen aan gemeentelijke projecten en besluitvorming.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf