Kengetallen ter ondersteuning van de beoordeling van de financiële positie

Kengetallen zijn cijfers die laten zien hoe verschillende onderdelen van de begroting of balans zich tot elkaar verhouden. Ze helpen om te begrijpen hoeveel financiële ruimte een gemeente heeft om kosten te dekken of op te vangen. Deze cijfers geven ook aan hoe flexibel en weerbaar de gemeente is in financiële situaties.

Kengetallen worden besproken in de paragraaf over weerstandsvermogen en risicobeheersing. Deze paragraaf laat zien hoe sterk de begroting is en hoe goed de gemeente financiële problemen kan opvangen. De kengetallen en hun plaats in de begroting helpen raadsleden om een goed inzicht te krijgen in de financiële situatie en deze te beoordelen.

Het is aan de gemeente zelf om te beoordelen hoe de kengetallen samenhangen met de financiële situatie. Het college van burgemeester en wethouders moet in de begroting en jaarrekening uitleg geven over de kengetallen en hun onderlinge verhoudingen. Kengetallen worden niet gebruikt als norm voor financieel toezicht door provincies of het Rijk.

Bij het beoordelen van de financiële situatie moet zowel naar de balans als naar de exploitatie worden gekeken. Kengetallen zoals de structurele exploitatieruimte en belastingcapaciteit tonen of de gemeente genoeg structurele inkomsten heeft en hoe deze op korte termijn kunnen worden vergroot. Andere kengetallen zoals de netto schuldquote en solvabiliteitsratio hebben betrekking op de balans van de gemeente

Financiële kengetallen

Ratio

Niet voldoende

Matig

Voldoende

Netto schuldquote
(exclusief verstrekte leningen)

16,3%

Netto schuldquote
(inclusief verstrekte leningen)

17,2%

Solvabiliteitsratio

37%

Grondexploitatie

n.v.t.

Structurele exploitatieruimte

1,0%

Belastingcapaciteit meerpersoonshuishoudens
ten opzichte van landelijk gemiddelde

113%

Hierna wordt per kengetal weergeven welke verhouding wordt uitgedrukt.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf